Служебното правителство внася бюджет, разработен на база действащото законодателство. Това съобщи

...
Служебното правителство внася бюджет, разработен на база действащото законодателство. Това съобщи
Коментари Харесай

Бюджет с 6,4% дефицит внася служебното правителство

Служебното държавно управление внася бюджет, разработен на база настоящото законодателство. Това заяви министър председателят Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет в петък.

„ При ясно декларираната липса на парламентарна поддръжка, след извършени предварителни диалози и разбор взехме решение да внесем Закон за Бюджета на база настоящото законодателство. Предложеният законопроект за Бюджет 2023 година е с недостиг 6,4% от Брутният вътрешен продукт, който в номинално изражение е съвсем 12 милиарда лв. ”. Това съобщи министър председателят Гълъб Донев при показване на плана за Бюджет 2023 година

Служебното държавно управление и Министерството на финансите е в подготвеност да спомага на народните представители за отразяване на всички рационални оферти за ограничение на бюджетния недостиг, сподели Донев.

 

„ За по-нисък недостиг или намалявате разноските, или осигурявате спомагателни приходи ”, изясни той. Служебното държавно управление избра втория вид, изясни служебният министър председател и добави, че в началото са подготвили план на Закон за държавния бюджет за 2023 година с 3% недостиг, който да дава отговор на критериите на Пакта за непоклатимост и напредък и в него са били заложени повече доходи.

Той сподели, че са имали диалози с двете най-големи обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които не са подкрепили измененията в данъчното законодателство, препоръчани от служебното държавно управление. Подобни мнения имаше и от другите партии, добави Донев.

„ Предложения законопроект е с недостиг 6,4 % от Брутният вътрешен продукт. Със законопроекта не предлагаме смяна в данъчната политика. Затова е належащо да бъде изтеглен нов дълг в размер на 13,7 милиарда лв., като в края на годината размерът на дълга ще доближи 46,8 милиарда лв. ”, акцентира и финансовият министър Росица Велкова.

По думите ѝ приходите имат номинален растеж от 6,1 милиарда лв., а разноските са скочили до 11,8 милиарда лв., което води до в допълнение утежняване на недостига с 5,6 милиарда лв..

„ Приходите са 35,7 % за 2023 година ”,  допълни Велкова.  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР